Κυριακή 11 Απριλίου 2010

STYLE ICON - BRIGITTE BARDOT

Η Μπριζίτ Μπαρντό, (γαλλικά: Brigitte Anne-Marie Bardot), είναι Γαλλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και τραγουδίστρια. Επίσης είναι ένθερμη ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Μπριζίτ Μπαρντό.

Μύθος και σύμβολο του σεξ των δεκαετιών 1950 και 1960, ήταν αστέρι παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, ηγερία και μούσα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της εποχής. Έμβλημα της γυναικείας χειραφέτησης και της σεξουαλικής απελευθέρωσης, έφερε επανάσταση στα ήθη, περνώντας από γυναίκα-παιδί σε femme fatale, ελεύθερη και προκλητική, ενζενί και ελευθεριάζουσα, σε μια εποχή μεταπολεμική και συντηρητική. Με 48 ταινίες στο ενεργητικό της και περισσότερα από 80 τραγούδια σε 21 έτη καριέρας, η Μπριζίτ Μπαρντό, πασίγνωστη επίσης με τα αρχικά της, BB («Μπεμπέ»), είναι μια από τις γνωστότερες Γαλλίδες καλλιτέχνιδες παγκοσμίως.
Σε ηλικία 15 χρονών, έκανε το πρώτο της εξώφυλλο για το περιοδικό Elle. Ακολούθησαν ταινίες και ένα θεατρικό, μέχρι το 1956, που σε ηλικία 22 ετών μπήκε στο πάνθεον του παγκόσμιου κινηματογράφου και έγινε διεθνές σύμβολο του σεξ, χάρη στο φιλμ του Ροζέ Βαντίμ «Και ο Θεός... έπλασε τη γυναίκα».

Έκτοτε δημιουργείται ο μύθος B.B.. Όλο το style της αποτέλεσε μόδα της εποχής και παράδειγμα προς μίμιση. Ανοιχτόχρωμα ξανθά μαλλιά, πολύ μακριά, γεμάτα μπούκλες και σκάλες, ή ακόμη η διάσημη κόμμωση «choucroute» (ξινολάχανο). Μάτια τονισμένα με μαύρο eye-liner, κόκκινα χείλη ή ροζ οριοθετημένα με ένα ίχνος ασορτί κραγιόν. Ρούχα σέξυ και εφαρμοστά, ταγέρ, φούστες, φαρδιές ζώνες, μπαλαρίνες, τζιν, Τ-shirt, ή ακόμη το διάσημο μπικίνι που έκανε μόδα. Η «μπαρντολατρία» είναι πλέον γεγονός. Κατάφερε την εποχή εκείνη να κάνει μόδα τη γυναίκα femme fatale.
Μετά από αρκετές επιτυχίες στον κινηματογράφο το 1960, βγαίνει στις αίθουσες η ταινία «Η Αλήθεια». Η πίεση που δεχόταν από παντού εκείνη τη περίοδο, από τον σκηνοθέτη της ταινίας, το γεγονός ότι δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με το παιδί της, τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πιέσεις από όλες τις πλευρές, η προδοσία του γραμματέως της ο οποίος και μετέφερε μυστικά της στον Τύπο, η ασφυκτική πολιορκία των δημοσιογράφων και οι άγριες διαθέσεις των θαυμαστών της την έσπρωξαν στα όριά της. Η Μπριζίτ Μπαρντό πραγματοποίησε μια απόπειρα αυτοκτονίας την ημέρα των γενεθλίων της, στις 28 Σεπτεμβρίου 1960. Έχοντας πέσει σε κώμα, επέζησε από θαύμα.

Ακολουθούν οι ταινίες , «Η Περιφρόνηση» το 1963, «Viva María !» το 1965 και πολλά τραγούδια. Το 1970, γυρίζει την ταινία «L'Ours et la Poupée» και το 1971 τις ταινίες «Η λεωφόρος των λαθρεμπόρων» και «Les pétroleuses». Αυτές οι τρεις ταινίες ήταν οι τελευταίες κινηματογραφικές επιτυχίες της ηθοποιού.
Το 1973, έχοντας ολοκληρώσει τα γυρίσματα για την τελευταία της ταινία, «L'Histoire très bonne et très joyeuse de Colinot trousse-chemise», μετά από 21 χρόνια καριέρας, 50 ταινίες και 80 τραγούδια, μην αντέχοντας πλέον την υπερέκθεσή της στα ΜΜΕ και το ίδιο το σινεμά, η Μπριζίτ Μπαρντό αποσύρθηκε οριστικά από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Αποφάσισε να αφοσιωθεί πλέον σε ένα άλλο πάθος που είχε φωλιάσει μέσα της από καιρό: την υπεράσπιση των ζώων.

Ακολούθησαν καμπάνιες για την προστασία των ζώων, η συγγραφή βιβλίων για τη ζωή της και για τα ζώα αλλά και για διάφορα άλλα κοινωνικά θέματα και η ίδρυση του ιδρύματος. Μπριζίτ Μπαρντό, ένας οργανισμός στρατευμένος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, το οποίο η ηθοποιός χρηματοδοτεί βγάζοντας σε δημοπρασία διάφορα προσωπικά της αντικείμενα και κοσμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου